O nama

Preko 18 godina brinemo o vašim kućnim ljubimcima

Ko smo mi?

Veterinarska ambulanta Oculus je prva ordinacija u Srbiji specijalizovana za bolesti oka životinja, kao i prva specijalizovana urgentna veterinarska služba

Veterinarska oftalmološka ambulanta

Veterinarska ambulanta Oculus je prva ordinacija u Srbiji specijalizovana za bolesti oka životinja. Naš tim se sastoji od stručnjaka koji se ovom oblasti bave u SAD-u i Ruskoj Federaciji, a sada iste usluge nudimo veterinarima i vlasnicima kućnih ljubimaca u Srbiji i okolnim zemljama.

To podrazumeva upotrebu najsavremenije dijagnostičke opreme i metoda u lečenju bolesti oka životinja kao što su hirurški tretman katarakte i glaukoma, zatim ultrazvuk oka, radiografsko ispitivanje orbite, itd. Pored ovih usluga, nudimo i davanje saveta u dijagnostici, praćenju i lečenju oftalmoloških pacijenata veterinarima opšte prakse. Osnivač ambulante, dr vet. med. Siniša Grozdanić je diplomirani specijalista američkog koledža veterinarskih oftalmologa kao i vlasnik privatne oftalmološke klinike u SAD-u, a ovim korakom želi da pruži svim kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima kao i veterinarima u Srbiji i regionu usluge kakve pruža svojim klijentima u SAD-u. U ambulanti takođe radi i dr vet. med. Sergej Aleksandrovič Lužetski koji je stekao diplomu veterinarske medicine na veterinarskom fakultetu u Sankt Peterburgu u Ruskoj Federaciji. Dr Lužetski je potom sticao višegodišnje iskustvo u oblasti veterinarske oftalmologije u klinici dr Sotnikova, jednoj od najboljih veterinarskih klinika u Rusiji. Saradnja dr Grozdanića i dr Lužetskog predstavlja jedinstven spoj znanja dve veterinarske škole kao i iskustva dva vrhunska stručnjaka u oblasti veterinarske oftalmologije.
Pored oftalmoloških usluga, ambulanta pruža i propratne usluge histopatologije oka pod vođstvom dr vet. med. Tatjane Lazić koja je diplomirani specijalista američkog koledža veterinarske patologije sa posebnim interesom za patologiju oka.

Oftalmoloska služba radi danju, svakog dana osim nedelje i ponedeljka od 14:00 do 20:00

Urgentna veterinarska služba

(Dežurni veterinar i hitna pomoć za životinje)

Dežurni veterinar je pojam sa kojim ste se Vi kao vlasnik susretali. To podrazumeva veterinara, koji dežura i na Vaš telefonski poziv dolazi u ambulantu. Naša usluga je nešto sasvim drugačije. Poput urgentne službe Kliničkog centra Srbije mi imamo tim, koji u punom sastavu radi onda kada Vaš izabrani veterinar ne radi, svake noći od 20:00 do 08:00, a nedeljom i praznicima od 00:00 do 24:00.

Zašto je to važno?

  • Zato što ne treba da gubite vreme na telefonski poziv i objašnjavanja.
  • Zato što nije isto kad pored urgentnog pacijenta boravi jedan veterinar ili tim obučenih veterinara.
  • Mi Vas čekamo sa obezbeđenim parking mestom, kolicima za prijem pacijenata koji ne mogu da hodaju, spremnom opremom za reanimaciju, sa uvek spremnim kiseonikom, kompletnom dijagnostičkom opremom, najsavremenijom hirurškom salom…
  • Zato što mi znamo da svaki izgubljeni minut odlučuje između života i smrti.

Naša misija

Naša osnovna misija je da pružimo Vašem ljubimcu vrhunsku prevenciju, dijagnostiku i lečenje očnih bolesti na istom nivou kao u SAD-u i Ruskoj Federaciji.

Druga, ne manje važna misija je podrška i pomoć veterinarima opšte prakse u boljem prepoznavanju, lečenju i praćenju očnih bolesti životinja. Veterinarima smo uvek na raspolaganju, spremni da podelimo iskustva, znanje i savete.

Podršku i pomoć veterinarima pružamo i sa našom urgentnom službom. Mi ćemo se celu noć baviti pacijentom, stabilizovati ga, nakon čega se vraća kod svog izabranog veterinara.

Šta je američki koledž veterinarske oftalmologije i kako se postaje diplomirani specijalista ovog koledža?

Američki koledž veterinarskih oftalmologa (American College of Veterinary Ophthalmologists – ACVO) je veterinarska organizacija koja je osnovana 1970. godine u SAD-u, a u cilju uspostavljanja standarda kvaliteta obuke, kao i nivoa znanja neophodnog za svakog veterinara koji želi da se bavi ovom disciplinom.

Da bi osoba postala specijalista ovog koledža, neophodno je da završi fakultet veterinarske medicine, a za većinu stranaca to podrazumeva i nostrifikaciju diplome po standardima američke asocijacije veterinarske medicine (American Veterinary Medical Association-AVMA). Nakon završenih studija, neophodno je raditi kao veterinar opšte prakse najmanje 12 meseci, a većina veterinara radi dodatnih 12 meseci ili duže u praksama specijalizovanim za veterinarsku oftalmologiju. Posle ovog koraka, veterinar stiče uslov da konkuriše na program obuke za veterinarskog oftalmologa (residency training). Program traje 3 godine, i za to vreme veterinara obučavaju najmanje dvoje diplomiranih specijalista veterinarske oftalmologije. Program je zahtevan i podrazumeva gotovo svakodnevni rad sa pacijentima sa bolestima oka. Da bi se specijalistički program uspešno završio, neophodno je da veterinar pregleda 2500 oftalmoloških pacijenata različitih životinjskih vrsta, uradi najmanje 400 komplikovanih hirurških zahvata na oku, učestvuje u naučnom projektu, objavi najmanje jedan rad u prestižnom časopisu, kao i da prezentuje radove na konferencijama iz ove oblasti. Posle završenog treninga, veterinar stiče pravo da polaže ispit iz veterinarske oftalmologije koji se sastoji od 3 dela i traje 3 dana.

Po uspešno položenom ispitu, veterinar stiče titulu diplomiranog specijaliste američkog koledža veterinarskih oftalmologa (Diplomate of American College of Veterinary Ophthalmology – DACVO). Ovo je prestižna titula, pre svega zbog nivoa stečenog znanja iz ove oblasti, ali isto tako zbog toga što je diploma priznata pored SAD-a, i u Kanadi, zapadnoevropskim državama i Australiji. Za sada postoji oko 350 diplomiranih specijalista američkog koledža veterinarskih oftalmologa u svetu od kojih se 300 aktivno bavi ovim poslom.

Za one koji žele više da saznaju o američkom koledžu veterinarskih oftalmologa, molimo, pogledajte veb-sajt: www.acvo.org

Za one koji žele da saznaju više o dr Grozdaniću kao i njegovoj praksi u SAD-u, molimo, pogledajte veb-sajt: animal-eye-iowa.com

0
Godina iskustva
0
Veterinarske ordinacije
0
Kontinenata

"Zdravlje je najveće bogatstvo!"

Kontaktirajte nas i zakažite pregled vašeg ljubimca.