Oftalmologija

Medicinska i hirurška oftalmologija

Hirurške intervencije na rožnjači

Hirurške intervencije na rožnjači su neophodne kod povreda, ulcera ili sekvestra na rožnjači, kao i kod stanja epitelne i/ili endotelne degeneracije. Od zdravlja rožnjače zavisi zdravlje čitavog oka.

Ulcer rožnjače, koji zahvatili preko 50% debljine rožnjače, ili perforacija rožnjače, su hitna oftalmološka stanja. Da bi se obezbedila debljina rožnjače koja je bezbedna, koja pruža zadovoljavajuću potporu unutrašnjim strukturama oka, savetuje se hirurgija. Saniranje ulcera na rožnjači je najčešća hirurgija rožnjače (videti o ulceru u delu ,,Bolesti oka pasa’’).

Ulcer se može sanirati različitim tehnikama, koje imaju za cilj očuvanje integriteta rožnjače-sprečavanje perforacije rožnjače, kao i očuvanje transparentnosti oka. Najbolje je kada se jednom hirurgijom može odgovoriti na oba zahteva. Ponekad, tako nešto nije moguće. Razlozi mogu biti preveliki defekt na rožnjači i topljenje tkiva rožnjače ili odluka vlasnika za finansijski manje zahtevnu proceduru ili proceduru sa manjim brojem komplikacija.

Ponekad je najvažniji zadatak hitno zaustaviti napredovanje procesa, pružiti potporu unutrašnjim strukturama oka i dobiti stabilno stanje u narednom periodu, kada se može drugom hirurgijom obezbediti bolja prozirnost rožnjače. Kada god je moguće, defekt na rožnjači se rekonstruiše ,,pozajmljivanjem’’ određene debljine zdrave rožjače sa oka pacijenta na kome se nalazi ulcer. Ukoliko nema zdravog tkiva rožnjače, može se koristiti rožnjača donora iste vrste, druge vrste ili veštačka rožnjača.

Kod svih hirurgija ulcera, važno je utvrditi šta je uzrok ulcera da ne bi došli u situaciju da iz jedne idemo u drugu hirugiju rožnjače. Oko se pažljivo pregleda pre i u toku hirurgije pod oftalmološkim mikroskopom i u toku iste hirurgije se hirurški uklanjaju distihije, ektopične cilije ili se rešava entropijum. Bolest suvog oka i alergije, ukoliko su predisponirale nastanak ulcera, moraju se staviti pod kontrolu.

Ponekad, različite bolesti oka mogu dovesti do gubljenja transparentnosti rožnjače, pa se i tada savetuje hirurgija. Kod bolesti endotela rožnjače (poslednji sloj rožnjače koji se nalazi uz prednju očnu komoru a odgovoran je za transport vode u rožnjači), dolazi do nakupljanja tečnosti u rožnjači čime se smanjuje njena prozirnost i ona postaje plavičasta ili beličasta. Ukoliko medicinska terapija ne dovede do rezultata, napredovanjem procesa na rožnjači mogu nastati plikovi ispunjeni tečnošću.

Pucanjem plikova nastaju duboki ulceri. Hirurgija kojom se ovo stanje može stabilizovati podrazumeva transplantaciju zdravog endotela donora ili stanjivanje određene površine otečene rožnjače i dovođenje konjunktive na stanjenu rožnjaču. Konjunktiva sa svojim krvnim sudovima omogućava odvođenje tečnosti iz rožnjače, čiime se sprečava nastanak plikova i povećava prozirnost rožnjače. 

Bolesti očiju

Pas s dubokim inficiranim ulcerom na rožnjači. Rubovi ulcera su ,,pihtijasti’’ i ukazuju na keratomalaciju-stanje pri kojem dolazi do ,,topljenja’’, odnosno razlaganja zdravog tkiva rožnjače.

Problem sa rožnjačom 2

Pas s prethodne slike, nekoliko meseci nakon saniranja defekta na rožnjači hirurškim putem

Inficirani ulcer

Inficirani ulcer na rožnjači, koji zahteva hiruršku sanaciju 

Inficirani ulcer

Ulcer neposredno nakon postavljanja korneo-sklerokonjunktivalnog grafta (hirurška sanacija)

Inficirani ulcer

Isti pas, mesec dana posle hirurgije koja se zove korneosklerokonjunktivalna transpozicija. Vremenom će rožnjača postajati sve prozirnija.