Oftalmologija

Medicinska i hirurška oftalmologija

Hirurške intervencije na rožnjači

Hirurške intervencije na rožnjači su neophodne kod povreda, ulcera ili sekvestra na rožnjači kao i kod stanja epitelne i/ili endotelne degeneracije. Od zdravlja rožnjače zavisi zdravlje čitavog oka.

Ulcer na roznjaci
Pas sa inficiranim ulcerom na rožnjači

Sva stanja koja dovedu do stanjivanja rožnjače od preko 50%, ili perforacije rožnjače, su hitna oftalmološka stanja. Da bi se obezbedila debljina rožnjače koja je bezbedna, u smislu da pruža zadovoljavajuću potporu unutrašnjim strukturama oka, savetuje se hirurgija.

Ponekad, različite bolesti oka mogu dovesti do gubljenja transparentnosti rožnjače, pa se i tada savetuje hirurgija. Mi sprovodimo brojne hirurške zahvate na kornei (konjuktivalni graft, „free island“ graft, korneo-skleralna transpozicija, superficijalna keratektomija, kornealni transplanti i dr.). Sve ove intervencije imaju za cilj da eliminišu nelagodu i bol oka, doprinesu očuvanju vida i oka kao organa. Pošto je kornealno tkivo tanje od 0.5mm, sve hirurgije se obavljaju sa specijalnim hirurškim instrumentima i uz pomoć operacionog mikroskopa.

Isti pas, mesec dana posle hirurgije
Isti pas, mesec dana posle hirurgije