Oftalmologija

Medicinska i hirurška oftalmologija

Medicinske i hirurške oftalmološke usluge

U specijalističkoj oftalmološkoj veterinarskoj ambulanti vršimo sledeće medicinske i hirurške usluge:

Opšti pregled oka

Pregled oka

Predstavlja osnovni deo svakog oftalmološkog pregleda i podrazumeva pregled prednjeg i zadnjeg dela oka, pregled očnih kapaka i orbite. Očni kapci i prednji deo oka (kornea, prednja očna komora i sočivo) se pregledaju vrlo specifičnim mikroskopom (biomikroskop sa prorezom), dok se zadnji deo oka (vitreus, retina i optički nerv) ocenjuje posebnim optičkim instrumentom koji se naziva indirektni oftalmoskop.


utvrđivanje kvaliteta vida kod životinja

Utvrđivanje kvaliteta vida kod pasa, mačaka i ostalih životinja

Oftalmolog se služi različitim testovima da bi utvrdio kvalitet vida kućnih ljubimaca. Ovi testovi imaju naročit značaj prilikom praćenja određenih bolesti koje mogu uzrokovati slepilo, kao i prilikom praćenja odgovora pacijenta sa različitim stepenom oštećenja vida na terapiju ili hiruršku proceduru. Pošto kućni ljubimci nisu u stanju da se požale na slabljenje vida, a koriste i druga čula u kretanju, vlasnici teško i kasno primete njihov problem.


tonometrija

Tonometrija

Tonometrija je dijagnostički postupak koji se koriti za utvrđiivanje očnog pritiska, uz pomoć posebnog instrumenta – tonometra. Tonometar je elektronski instrument opremljen senzorom pritiska, koji vrlo precizno procenjuje intraokularni pritisak kod mnogih vrsta kućnih ljubimaca: pasa, mačaka, zečeva, ptica, hrčaka, kućnih miševa, feretki i pacova. Povišeni intraokularni pritisak može uzrokovati brzo oštećenje zadnjeg dela oka i dovesti do potpunog slepila u roku od 12 sati od nastanka.


Hirurgija katarakte

Katarakta predstavlja najčešći razlog gubitka vida kućnih ljubimaca. Ukoliko se ne operiše, može dovesti do brojnih komplikacija: intraokularne inflamacije, luksacije sočiva, odvajanja retine, glaukoma i na kraju do slepila. Hirurgija katarakte se obavlja na sličan način kao kod humanih pacijenata (fakoemulzifikacija).


ultrazvuk oka kod životinja

Ultrazvuk oka

Ultrazvučni pregled oka i orbite se koristi u situacijama kada nije moguće uočiti intraokularne strukture direktnim posmatranjem ili kada postoji sumnja da je problem lociran iza oka (u orbiti). Mi koristimo i specijalni oblik ultrasonografije -visokofrekventnu ultrasonografiju da bi se na vreme otkrile…


hirurgija

Hirurgija očnih kapaka

Urodjeni i stečeni defekti očnih kapaka su čest uzrok kornealnih lezija koje mogu dovesti do nelagodnosti i bola. Najčešće abnormalnosti očnih kapaka koje zahtevaju hiruršku…


Medicinske usluge

Test produkcije suza (Širmerov test)

Ovo je testiranje proizvodnje suza kako bismo procenili da li vaš ljubimac ima “bolest suvog oka”. Bolest suvog oka je čest uzrok nelagode i iritacije očiju, a za posledicu može imati ozbiljne ozlede oka i gubitak vida.


Pregled nazolakrimalnog kanala

Nazolakrimalni kanal je cev čiji je zadatak da odvodi višak suza iz očnog korita u nos ili usta. Ponekada se on može začepiti ili oštetiti, pa se zbog nemogućnosti odvođenja, suze izlivaju iz oka i nastaje prekomerno suzenje (epifora). Mi koristimo specijalne sonde koje ispituju prohodnost ovih kanala.


Rendgen orbite

Rendgen orbite predstavlja dijagnostički postupak kojim se mogu uočiti frakture kostiju koje grade orbitu, strana tela u oku (najčešće metalni fragmenti) ili intraorbitalne kao i ekstraorbitalne neoplazije, koje se drugim tehnikama pregleda ne mogu dijagnostikovati.


Patohistološke i citološke analize

Pouzdano otkrivanje neoplazija, utvrđivanje da li je neoplazija maligna ili benigna, otkrivanje patoloških promena oka koje su alergijske ili autoimune prirode, otkrivanje stepena anomalija samih tkiva i ćelija koje grade oko, moguće je patohistološkom i citološkom pretragom u našoj laboratoriji.


Specijalna bojenja

Bojenje fluorescinom i Rose Bengal bojenje su posebni postupci bojenja koji se koriste za otkrivanje ulcera na kornei i različitih oštećenja oka. Ova oštećenja, ako se na vreme ne otkriju, mogu dovesti do bolesti prednjeg dela a zatim i zadnjeg dela oka kao i slabljenja vida.


Testiranje reakcije zenice na hromatsko svetlo

Ovaj test predstavlja specijalnu dijagnostičku proceduru koju je razvio dr Grozdanić i njegov istraživački tim na državnom univerzitetu u Ajovi još 2006. godine. Od tada, koriste ga oftalmolozi na svim kontinentima za evaluaciju funkcije oka. Ovim testom se mogu pravovremeno otkriti abnormalnosti retine i očnog nerva čak i pre no što se pojave problemi sa vidom.


Elektroretinografija (ERG)

Elektroretinografija je specijalna dijagnostička procedura kojom oftalmolog meri električnu aktivnost koja potiče sa zadnjeg dela oka. Ova tehnika je naročito korisna u ranoj dijagnostici bolesti fotoreceptora retine. Fotoreceptori su ćelije koje konvertuju svetlosni signal u električnu informaciju, koja se dalje prenosi očnim nervom od oka do mozga. ERG se sprovodi na životinji koja je prethodno boravila u mraku 20 minuta i kojoj se stave kapi u oko sa lokalnim anestetikom. Ukoliko je neki ljubimac previše uzbuđen, blaga sedacija je neophodna da bi se obavilo ovo ispitivanje.


Hirurške usluge

Hirurgija trećeg očnog kapka

Prolaps žlezde trećeg očnog kapka (cherry eye) se ponekad javlja kod mladih pasa i zahteva vraćanje (repoziciju) žlezde u prvobitan položaj. Žlezda se ne sme ukloniti, a prilikom repozicije je moguće da ponovo prolabira. Mi koristimo efikasne hirurške procedure repozicije žlezde, pri čemu nema recidiva. Operišemo i laceracije i tumore trećeg očnog kapka.


Hirurgija nazolakrimalnog kanala

Rutinski sprovodimo rekonstrukciju nazolakrimalnog kanala posle traumatskih ili inflamatornih oštećenja. Ukoliko nedostaje otvor nazolakrimlnog kanala, ili je kanal sužen, otvor se hirurški otvara a kanal proširuje, što omogućava normalno oticanje suza iz oka do nosa i usta.


Hirurške intervencije na rožnjači

Kornealne hirurške intervencije neophodne su kod povreda, ulcera ili sekvestra na kornei kao i kod stanja epitelne i/ili endotelne degeneracije. Sprovodimo brojne hirurške zahvate na kornei (konjuktivalni graft, „free island“ graft, korneo-skleralna transpozicija, superficijalna keratektomija, kornealni transplanti i dr.). Sve ove intervencije imaju za cilj da eliminišu nelagodu i bol u oku, kao i da se očuva vid. Pošto je kornealno tkivo tanje od 0.5mm, sve hirurgije se obavljaju sa specijalnim hirurškim instrumentima i uz pomoć operacionog mikroskopa.


Hirurgija glaukoma

Glaukom je bolest koja se karakteriše povećanjem intraokulatnog pritiska. Mi sprovodimo različite hirurške intervencije koje smanjuju intraokularni pritisak (subkonjuktivalni drenažni implant, drenažni implant frontalnog sinusa, tretman cilijarnog tela diodnim laserom). Preoperativno radimo pregled oka ultrazvukom i donosimo odluku koja hirurška intervencija će imati najbolji ishod.


Hirurgija očnog sočiva

Luksacija sočiva je urgentno stanje koje može da dovede do sekundarnog glaukoma i gubitka vida za 12-24h. Mi vršimo uklanjanje sočiva kod ovog stanja, čime se vid spašava.


Hirurgija retine

Odvajanje retine može biti veoma teška posledica mnogih naslednih i stečenih bolesti. Neke rase pasa su sklone ovom oboljenju. Mi obavljamo i preventivne zahvate kod stanja koja se mogu komplikovati odvajanjem retine, kao i hiruršku intervenciju ukoliko je već došlo do odvajanja (transpupilarna i transkleralna laser operacija, trans-skleralna krioprocedura i intraoperativna vitrektomija sa ciljem da se spreči odvajanje retine).


Hirurgija orbite

Kod teških povreda očne jabučice ili malignih tumora, potrebno je izvršiti enukleaciju ili evisceraciju. Orbitalnu eksplorativnu hirurgiju koristimo za uklanjanje stranih tela ili neoplazija.