Oftalmologija

Medicinska i hirurška oftalmologija

Hirurgija glaukoma kod pasa

Glaukom je bolest koja se karakteriše povećanjem intraokulatnog pritiska. Kod pasa je glaukom uglavnom nasledna bolest i manifestuje se na oba oka. Obično jedno oko prvo oboli, a drugo pokaže simptome nedeljama ili mesecima kasnije. Takav nasledni glaukom nazivamo primarni glaukom. Veoma često oko koje prvo oboli oslepi.

Ovo iz razloga što vlasnik ne primeti problem na vreme ili počne sa korišćenjem terapije, koja nije odgovarajuća. Znaci glukoma mogu biti veoma očigledni-pacijent zatvori oko, pokazuje bol, oko otiče (buftalmus), postane crveno (konjunktive) ili beličasto (rožnjača). Nažalost, znaci mogu biti skriveni, pa povišen intraokularni pritisak nanosi štetu oku, a ukoliko se ne meri, ne može se utvrditi ova dijagnoza.

Hirurgija glaukomaZbog kompenzacije vida sa drugim čulima i dobre prilagođenosti na vid samo jednog oka, vlasnici često nisu u mogućnosti da primete da je pas slep na jedno oko. Ono što primete je naknadno uvećanje očne jabučice (buftalmus) prouzrokovano glaukomom. Najčešće se obrate našem timu zbog slepog i buftalmičnog oka. Kompleksna hirurgija za glaukom se savetuje onda kada ima nade u očuvanje vida.

Ako je oko buftalmično i slepo, sa brojnim patologijama na rožnjači, sočivu i očnom dnu, savet je da se pacijentu omogući život bez bola uzrokovanog glaukomom. Tada predlažemo intravitrealno davanje gentamicina-hemijsku ablaciju, koja ima za cilj sprečavanje proizvodnje očne vodice. Druga solucija je enukleacija ili postavljanje intraskleralne proteze. Tada, fokus oftalmologa i vlasnika se okreće ka ,,zdravom’’ oku. Utvrđujemo da li je glaukom primaran (genetski) ili sekundaran (posledica drugih bolesti oka).

Radimo gonioskopiju i HF ultrazvuk oka. Ukoliko je genetski (primaran) glaukom i znamo da je i drugo oko ugroženo, počinjemo terapiju sa antiglaukomatoznim kapima u ,,zdravo’’ oko. Očne kapi mogu različiti vremenski period da kontrolišu očni pritisak. Kada na kontrolnom pregledu uočimo da očni pritisak raste ili vlasnik primeti znake povećanja očnog pritiska (a prethodno smo ga obučili na šta treba da obraća pažnju), pristupa se hirurgiji za glaukom, jer je to znak da antiglaukomatozne kapi više ne mogu kontrolisati bolest.

Hirurgija za glaukom, kao i antiglaukomatozne kapi, uglavnom nije u mogućnosti da održava očni pritisak u narednih nebrojeno godina. Ono što je ideja terapije kapima, a zatim i hirurgije, je da se obezbedi najduže moguće trajanje vida, što je kod nekih pasa njihov čitav životni vek. Hirurgija za glaukom podrazumeva više zasebnih hirurgija u istoj hirugiji. Prvo se radi fakoemulzifikacija-hirurgija za kataraktu.

Pacijent sa glaukomom uglavnom nema kataraktu, ali se mora zameniti prirodno sočivo veštačkim da bi se u sledećoj fazi mogao koristiti laser. Laserom se uništavaju cilijarni nastavci koji proizvode očnu vodicu. Učinak lasera je moguće uočiti nakon tri nedelje, a u tom periodu očni pritisak treba da kontroliše posebna spravica koja se ugrađuje u konjunktivu (,,Ahmed valve’’ ), a koja ima cevčicu koja se postavlja u prednju očnu komoru. Cevčica odvodi očnu vodicu iz očne komore u konjunktivu, odakle se resorbuje. Nakon hirurgije, važan je redovan monitoring pacijenta.