Oftalmologija

Medicinska i hirurška oftalmologija

ultrazvuk oka kod životinja

Ultrazvuk oka

Ultrazvučni pregled oka i orbite se koristi u situacijama kada nije moguće uočiti intraokularne strukture direktnim posmatranjem ili kada postoji sumnja da je problem lociran iza oka (u orbiti). Ovo je naročito značajan pregled kod pasa sa katarktom.

biomikroskopija

Zbog neprozirnosti sočiva, ultrazvuk nam može dati informacije o stanju sočiva (da li je otečeno ili je došlo do pucanja kapsule sočiva), kao i da li je staklasto telo promenjeno ili je došlo do odvajanja retine, što su sve stanja koja uzimamo u obzir kada donosimo odluku o operaciji katarakte.

Mi koristimo i specijalni oblik ultrasonografije – visokofrekventnu ultrasonografiju da bi se na vreme otkrile početne abnormalnosti u prednjem delu oka. Te promene u prednjem delu oka modu dovesti do poremećenog oticanja očne tečnosti iz oka i do posledičnog povećanja očnog pritiska i gubitka vida.

Ultrazvuk oka kod pasa obavlja se nakon što se kućnom ljubimcu ukapa lokalni anestetik u oko, da bi se smanjila neprijatnost ove inače neinvazivne tehnike pregleda. Ukoliko je ljubimac previše uznemiren, blaga sedacija je nekad neophodna da bi se izvršio pregled.