Urgentna veterina

Hitna pomoć za pse, mačke i ostale životinje

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika je savremena, neinvazivna, potpuno bezbolna metoda dijagnostike. Zahvaljujući ultrazvučnim talasima različite frekvencije (koji, inače nemaju štetno dejstvo po organizam) vizualizujemo unutrašnje organe (morfologiju i strukturu) i eventualne promene na njima.

priprema psa za operaciju

Omogućavaju nam uvid u postojanje nekih abnormalnosti u trbušnoj i grudnoj šupljini (prisustvo tumora, krvarenja itd.)

Metode ultrazvučne dijagnostike

S obzirom na mogućnosti, ultrazvučna dijagnostika je nezaobilazna u urgentnoj veterinarskoj medicini. Najčešće koristimo dve vrste ultrazvučnih pregleda:

  • AFAST – (Focussed Abdominal Assessment using Sonography in Trauma), što u prevodu znači fokusirani ultrazvučni pregled abdomena kod trauma, kojim se vrlo brzo otkriva prisustvo slobodne tečnosti, neoplazija i drugih abnormalnosti u abdomenu
  • TFAST – (Focussed Toracic Assessment using Sonography in Trauma), što u prevodu znači fokusirani ultrazvučni pregled toraksa kod trauma. Generalno ultrazvučna dijagnostika u pregledu grudnog koša je inovativna metoda, koja ima veliki značaj pri dijagnostici pleuralnih krvarenja, pneumotoraksa , takođe može da nam pruži informacije pri razlikovanju respiratornih od nerespiratornih uzroka otežanog disanja kod kućnih ljubimaca.

Kod pregleda grudnog koša, rendgenska dijagnostika je svakako nezamenljiva, međutim prednost ultrazvuka u stanjima kad se pacijent guši i teško diše, je u tome što pregled možemo obaviti, ne pomerajući pacijenta sa stola, ne skidajući pacijenta sa kiseonične terapije, što je, za ove pacijente od vitalnog značaja. Kod ovih pacijenata rendgensko snimanje se radi tek kad se stanje stabilizuje i možemo da manipulišemo pacijentom, bez bojazni od gušenja.